Acne wordt veroorzaakt door een ontsteking van de talgklierfollikel. Bij het ontstaan van acne spelen verschillende factoren een rol. In de meeste gevallen begint acne in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. De talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst worden groter en produceren meer huidsmeer of talg, die bovendien dikker is van samenstelling. Indien er te veel talg wordt afgescheiden, kan het talg zich ophopen en de uitvoergang van de talgklier (de porie) verstopt raken. Deze talgophopingen worden mee-eters of comedonen genoemd. Er zijn oppervlakkige mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen mee-eters (witte comedonen). De talgophoping wordt nog versterkt door toegenomen verhoorning van de uitvoergang van de talgklier, waardoor deze extra nauw wordt. Daarnaast bevinden zich in de talgklieren tal van bacteriën, die zich snel kunnen vermenigvuldigen en de talg omzetten in vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte follikel steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes.

Sommige vormen van acne ontstaan door uitwendige factoren.

  • Contact met stoffen die een verstopping van de talgklier veroorzaken, zoals bepaalde cosmetica en oliehoudende of chloorhoudende producten in bepaalde beroepen en industrieën.
  • Mechanische factoren (druk en wrijven): Bijv. acne op de kin door druk rand van een helm en acne op het voorhoofd onder een voorhoofdsband.
  • Bepaalde geneesmiddelen: M.n. als acne plotseling optreedt of op een ongewone plaats op oudere leeftijd ontstaat. Voorbeelden zijn prednison en sommige middelen tegen tuberculose en epilepsie.

Het ontstaan van dan wel verergering van acne kan ook worden beïnvloed door:

  • genetische factoren (andere familieleden hebben ernstige acne)
  • hormonale factoren (menstruatie, zwangerschap)
  • ziekten van de geslachtsorganen, w.o. polycysteus ovarium syndroom (vrij zeldzaam)
  • psychologische stress

 Puistjes en mee-eters ontstaan door een verstopping van ingedroogde talg in de huid. Als je acne hebt is het daarom goed om de huid dagelijks te reinigen met een reinigingsmiddel. Hiermee kun je de poriën losser maken waardoor de verstoppingen verdwijnen en de huid weer gladder aanvoelt. De meeste middelen bevatten een hoorn oplossend middel zoals salicylzuur.

Probeer zoveel mogelijk van je puistjes af te blijven !

 

Het is erg verleidelijk om gele puistjes en mee-eters met je vingers uit te knijpen. Beter een rood plekje dan een vies geelkopje in je gezicht. Het advies is  om zoveel mogelijk van de puistjes af te blijven, vooral van de geelkopjes. Bij het drukken of knijpen met je vingers of pincet druk je niet alleen de talg naar buiten maar druk je ook wat talg naar binnen. Hierdoor ontstaat er onderhuids nog meer ontstekingen en daardoor meer risico op een litteken. Alleen de ingedroogde zwarte mee-eters mogen manueel worden verwijderd. Omdat dit een secuur werkje is wordt het gedaan door een schoonheidsspecialiste of een huidtherapeute. 

 

Puistjes kunnen verder verstopt raken wanneer deze bedekt worden door make-up. Smeer er dan geen dikke laag op, want anders kunnen de puistjes weer verder ontstoken raken. Verwijder de make-up altijd weer met een reinigende lotion voordat je weer naar bed gaat. Vermijd in ieder geval producten die te vet zijn, bijvoorbeeld die lanoline (wolvet) of vaseline bevatten. Gebruik bij voorkeur producten op waterbasis, die minder dekken dan de vette cosmetica maar die wel gezonder zijn voor de puistjes.

Na 2 acnébehandeling op maat. Verdere evolutie wordt nog aangevuld op deze pagina. 

Klant heeft een ernstige vorm van acné. Door de juiste behandeling zien we dat de huid gekalmeerd is.  Er is een vermindering van de onderhuidse onstekingen en hyperpigmentatie. Behandeling heeft tijd nodig maar zal zeker resulteren in een verbetering van de huid. Klant is zéér tevreden en is gemotiveerd om het proces door te zetten en alle nodige adviezen op te volgen . 


ACNE TREATMENT Prijs
ACNE BEHANDELING - HYDRA DERMA PLANE + OZONTHERAPIE + LED €115
ACNE BEHANDELING - HYDRA DERMA PLANE + OZONTHERAPIE € 100
ACNE BEHANDELING -MET OZONTHERAPIE € 85
+ hoogfrequentie € 15